Chłodnik z jogurtem kozim i koperkiem

Barszcz zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj zakwas i całość zagotuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem, sokiem z cytryny i majerankiem. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Całość wymieszaj z jogurtem, kefirem, posiekanym koperkiem i wstaw do lodówki. Chłodnik podawaj z kleksem jogurtu oraz posypanym po wierzchu świeżym koperkiem.

Lista zakupów

Barszcz ukraiński Hortex – 1 opakowanie
250 ml bulionu warzywnego
150 ml jogurtu koziego
250 ml kefiru naturalnego (gęstego)
100 g zakwasu buraczanego
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński

Sprawdź przepis
Krem z buraczków z jogurtem i kiełkami słonecznika
Krem z buraczków z jogurtem i kiełkami słonecznika

Sprawdź przepis