Ciasteczka kakaowe z wiśnią

Ilość porcji: 12 OS
Czas przygotowania: 1h 10 min

Przygotowanie:

Wiśnie z cukrem włóż do małego rondla, podgrzej na małym ogniu, aż się rozmrożą i zagotują.

Wodę i skrobię dokładnie wymieszaj, dodaj do wiśni, chwilę gotuj bez przerwy mieszając i odstaw do wystudzenia.

Możesz również dodać kilka kropli aromatu migdałowego.

Przygotuj ciasto. Mąkę z masłem rozetrzyj na grudki, dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wykrój kółka (lub jeśli masz, foremką w kształcie dyni) 24 sztuki.

Kółka przytnij na kształt dyni, w połowie z nich wytnij „dyniom” buzie i oczy.

Drugą połowę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, ułóż po 2-3 łyżeczki nadzienia wiśniowego, przykryj wyciętymi „dyniami”, brzegi złącz dociskając je widelcem.

Posmaruj jajkiem, piecz ok 15-20 minut w 180 °C.

Po ostudzeniu możesz udekorować ciastka gęstym lukrem.

Lista zakupów

Składniki na nadzienie:

Wiśnie HORTEX – 1 opakowanie

50 g cukru

50 ml wody

1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej

Opcjonalnie: kilka kropli aromatu migdałowego

 

Składniki na ciasto:

320 g mąki

120 g masła, zimnego, pokrojonego

100 ml zimnego mleka

50 g ciemnego kakao

50 g cukru

1 jajko do smarowania

Szczypta soli

Inne potrawy
w tej kategorii
Konfitura „Czekoladowa wiśnia”
Konfitura „Czekoladowa wiśnia”

Sprawdź przepis
Pankejki szpinakowe z ricottą i owocami
Pankejki szpinakowe z ricottą i owocami

Sprawdź przepis