Przygotowanie:
Wiśnie z cukrem włóż do małego rondla, podgrzej na małym ogniu, aż się rozmrożą i zagotują.
Wodę i skrobię dokładnie wymieszaj, dodaj do wiśni, chwilę gotuj bez przerwy mieszając i odstaw do wystudzenia.
Możesz również dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
Przygotuj ciasto. Mąkę z masłem rozetrzyj na grudki, dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wykrój kółka (lub jeśli masz, foremką w kształcie dyni) 24 sztuki.
Kółka przytnij na kształt dyni, w połowie z nich wytnij „dyniom” buzie i oczy.
Drugą połowę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, ułóż po 2-3 łyżeczki nadzienia wiśniowego, przykryj wyciętymi „dyniami”, brzegi złącz dociskając je widelcem.
Posmaruj jajkiem, piecz ok 15-20 minut w 180 °C.
Po ostudzeniu możesz udekorować ciastka gęstym lukrem.
Składniki na nadzienie:
Wiśnie HORTEX – 1 opakowanie
50 g cukru
50 ml wody
1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
Opcjonalnie: kilka kropli aromatu migdałowego
Składniki na ciasto:
320 g mąki
120 g masła, zimnego, pokrojonego
100 ml zimnego mleka
50 g ciemnego kakao
50 g cukru
1 jajko do smarowania
Szczypta soli