Jajka ubijamy z cukrem na puszystą prawie białą masę.
Do jajek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy barwnik, następnie delikatnie miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do prostokątnej blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.
Wystudzony biszkopt dzielimy na kwadraty i dodatkowo każdy z nich przekrawamy na dwie części.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Każdy kwadracik ciasta nasączamy napojem jabłko – wiśnia rozrzedzonym przegotowaną wodą 1:1.
Następnie smarujemy bitą śmietaną, układamy maliny, przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i dekorujemy śmietaną, mrożonymi malinami i w moim przypadku jeszcze bezą.
Smacznego!
Przepis z bloga: http://zapachykuchni.blogspot.com/2017/02/ciastka-tortowe.html
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina różowego barwnika (użyłam w proszku)
Dodatkowo:
500 ml śmietany 30%
1/2 szkl cukru pudru
Maliny Hortex – 1 opakowanie
Napój jabłko-wiśnia
dodatkowo do dekoracji użyłam mini bez