Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Ciastka tortowe

Średnie
Desery

Składniki

  • Maliny HORTEX 1 opakowanie
  • Cytryna 1 sztuka
  • Jajka 5
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka tortowa 1 i 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Woda 1 litr
  • Odrobina różowego barwnika (użyłam w proszku)

Przygotowanie

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puszystą, prawie białą masę.

Krok 2

Do jajek przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj barwnik. Następnie delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.Do jajek przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj barwnik. Następnie delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.

Krok 3

Wyłóż prostokątną blaszkę papierem do pieczenia a następnie przelej do niej przygotowaną masę.
Piecz w 180 °C przez 25 minut.

Krok 4

Wystudzony biszkopt podziel na kwadraty i dodatkowo każdy z nich przekrój na dwie części.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Krok 5

Każdy kwadracik ciasta nasącz wodą z cytryną (proporcje 1 cytryna na 1 litr wody)

Krok 6

Następnie posmaruj kwadraciki ubitą wcześniej śmietaną, ułóż maliny, przykryj kolejnym kwadracikiem i udekoruj wedle uznania 😊

 

Powiązane przepisy

Spróbuj również