Ciasto marchewkowo-dyniowe

4 OS
Deser
75 minut

Rozmrożoną marchewkę i dynię rozdrób blenderem. Jajka ubij z cukrem, aż masa stanie się gładka i puszysta. Następnie, wciąż ubijając, wlej olej.

Do tak powstałej masy dodaj rozdrobnioną marchewkę, dynię oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Potem wsyp mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie połącz wszystkie składniki i przelej do formy wcześniej natłuszczonej masłem.

Piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C. W tym czasie przygotuj lukier. Wyciśnij sok z jednej cytryny i utrzyj z cukrem pudrem do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzone ciasto polej lukrem.

Lista zakupów

Składniki na formę o średnicy 29 cm:
Marchewka kostka Hortex – 250 g
Dynia kostka Hortex – 150 g
400 g brązowego cukru
400 g mąki
200 ml oleju roślinnego
100 g cukru pudru
30 g wiórków kokosowych
4 jajka
sok z całej cytryny
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Pierożki z ciasta filo nadziewane farszem z kaczki
Pierożki z ciasta filo nadziewane farszem z kaczki

Sprawdź przepis
Lody bananowo-truskawkowe
Lody bananowo-truskawkowe

Sprawdź przepis