Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Średnie
Desery
75minut
4 porcje

Składniki

  • Marchewka kostka Hortex 250 g
  • Dynia kostka Hortex 150 g
  • Brązowy cukier 400 g
  • Mąka 400 g
  • Olej roślinny 200 ml
  • Cukier puder 100 g
  • Wiórki kokosowe 30 g
  • Jajka 4
  • Sok z całej cytryny
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Soda 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na formę o średnicy 29 cm

Rozmrożoną marchewkę i dynię rozdrób blenderem. Jajka ubij z cukrem, aż masa stanie się gładka i puszysta. Następnie, wciąż ubijając, wlej olej.

Krok 2

Do tak powstałej masy dodaj rozdrobnioną marchewkę, dynię oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Potem wsyp mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie połącz wszystkie składniki i przelej do formy wcześniej natłuszczonej masłem.

Krok 3

Piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C. W tym czasie przygotuj lukier. Wyciśnij sok z jednej cytryny i utrzyj z cukrem pudrem do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzone ciasto polej lukrem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również