Lista zakupów:

Cukier
Jajka
Śmietana

Lista składników:

Czarna porzeczka Hortex – 1/2 opakowania

20 g brązowego cukru

krem:

350 ml śmietanki 30%

70 g cukru

4 żółtka

laska wanilii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4
Deser
50 minut
W roli
głównej:
CZARNA PORZECZKA

Przepis:

Żółtka i pozostałe składniki kremu wymieszaj na jednorodną masę. Porzeczki odcedź lub wyłóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar soku. Następnie ułóż je na dnie foremek do pieczenia i zalej kremem (nie więcej niż na 3 cm).

Tymczasem zagotuj wodę w czajniku, po czym wlej wrzątek do formy żaroodpornej do połowy wysokości foremek z kremem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na 40 minut, ostudź i wstaw do lodówki co najmniej na 3-4 godziny.

Przed podaniem krem posyp cienką warstwą brązowego cukru (skarmelizuj go przy pomocy specjalnego palnika lub wstaw na chwilę do piekarnika nastawionego na funkcję grilla na górną półkę). Deser podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

 

 

 

 

 

 

boże narodzenie przepis przepisy wigilia

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Ciasto owsiane z porzeczkami

Ciasto owsiane z porzeczkami