Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Danie jednogarnkowe z białą kiełbasą

Średnie
Dania główne

Składniki

  • Warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie
  • Bulion 500 ml
  • Biała, surowa kiełbasa 500 g
  • Wędzony boczek 100 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • Słodka wędzona papryka w proszku 2 łyżki
  • Olej 2 łyżki
  • Ostra wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Surową kiełbasę włóż do garnka z zimną wodą i gotuj, aż woda zacznie bąbelkować (nie może się zagotować). Zostaw ją w wodzie kilkanaście minut, po czym wyjmij, odstaw do przestygnięcia i pokrój na plasterki o grubości ok. pół centymetra.

Krok 2

Następnie na rozgrzaną patelnię z 1-2 łyżkami oleju wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w kostkę boczek i smaż przez minutę na dużym ogniu, cały czas mieszając.

Krok 3

Potem dodaj kiełbasę i nadal smaż, aż się przyrumieni. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj słodką i ostrą paprykę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Na koniec wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Gotuj, aż wszystkie składniki dania staną się miękkie, doprawiając solą i pieprzem.

Krok 5

Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Powiązane przepisy

Spróbuj również