Polędwicę z dorsza umyj, osusz i podziel na 4 kawałki.
Do moździerza wsyp świeże zioła, czosnek i oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mocno rozetrzyj, tak by powstała pasta. Następnie posmaruj nią kawałki ryby i zawiń papierem do pieczenia, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz ok. 12 minut.
Tymczasem na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż marchewkę, rozkładając ją równomiernie, i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C ok. 15 minut. Po tym czasie marchewkę wyjmij, dodaj pokrojony kumkwat lub sok z mandarynki i całość wymieszaj ze śmietaną, doprawiając kuminem, solą i pieprzem. Na koniec wszystko zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
Mieszankę chińską wysyp na rozgrzaną patelnię, dodaj sos sojowy, starty imbir i całość duś do miękkości.
Upieczoną polędwiczkę ułóż na warzywach z dodatkiem musu z marchewki.
Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
Marchewka kostka Hortex – 1 opakowanie
400 g polędwicy z dorsza
100 ml śmietany 30%
4 szt. kumkwatu lub sok z 1 mandarynki
50 ml sosu sojowego
10 g świeżego imbiru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
świeży majeranek
świeży tymianek
½ pęczka natki pietruszki
kumin
sól, pieprz