Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym

Ilość porcji: 4 OS
Deser
Czas przygotowania: 50 minut + oczekiwanie

Przygotowanie:

  1. Wiśnie dokładnie zmiksuj (kilka zostaw na koniec do ozdoby) i przetrzyj przez sitko.
  2. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, mąki i letniego mleka, a następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. Następnie zagotuj śmietankę i wymieszaj ją z 1/3 mąki. Zaparzone w ten sposób ciasto odstaw do przestudzenia.
  4. Potem utrzyj żółtka z cukrem.
  5. Do  pozostałej mąki dodaj zaparzone ciasto, skórkę startą z cytryny, zaczyn, resztę mleka i utarte żółtka.
  6. Pod koniec wlej roztopione i ostudzone masło i dobrze wymieszaj.
  7. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Po tym czasie jeszcze raz je wyrób i przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę z kominem. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia mniej więcej na 40 minut.
  9. Gdy ciasto podwoi objętość, wstaw je do piekarnika. Piecz ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
  10. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, przestudź i wyjmij z formy.
  11. Na koniec polej ją gęstym lukrem powstałym z przecieru wiśniowego wymieszanego z cukrem pudrem, udekoruj wiśniami.

Lista zakupów


Składniki:
Inne potrawy
w tej kategorii
Wiśniowe tiramisu z granitą truskawkową
Wiśniowe tiramisu z granitą truskawkową

Sprawdź przepis
Fish pie
Fish pie

Sprawdź przepis