Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym

4 OS
Deser
50 minut + oczekiwanie

Wiśnie dokładnie zmiksuj (kilka zostaw na koniec do ozdoby) i przetrzyj przez sitko. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, mąki i letniego mleka, a następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie zagotuj śmietankę i wymieszaj ją z 1/3 mąki. Zaparzone w ten sposób ciasto odstaw do przestudzenia. Potem utrzyj żółtka z cukrem. Do  pozostałej mąki dodaj zaparzone ciasto, skórkę startą z cytryny, zaczyn, resztę mleka i utarte żółtka. Pod koniec wlej roztopione i ostudzone masło i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz je wyrób i przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę z kominem. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia mniej więcej na 40 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, wstaw je do piekarnika. Piecz ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, przestudź i wyjmij z formy. Na koniec polej ją gęstym lukrem powstałym z przecieru wiśniowego wymieszanego z cukrem pudrem, udekoruj wiśniami.

Lista zakupów

Wiśnie bez pestek Hortex – ½ opakowania
250 g mąki pszennej, tortowej
200 g cukru pudru
120 ml śmietanki 30%
80 g cukru
80 g masła
60 ml mleka
25 g drożdży
4 jajka
skórka otarta z cytryny

Inne potrawy
w tej kategorii
Konfitura „Czekoladowa wiśnia”
Konfitura „Czekoladowa wiśnia”

Sprawdź przepis
Ryba po grecku
Ryba po grecku

Sprawdź przepis