Uda gęsie obsmaż na maśle i przełóż do garnka. Dodaj włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Duś wszystko ok. 2 godzin.
Buraczki przesmaż na maśle, odparuj, dodaj rodzynki, śliwki, obrane i utarte jabłko, miód i ocet. Duś wszystko pod przykryciem ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
W trzecim garnku ugotuj ziemniaki, odcedź, dodaj masło i śmietanę, a następnie zmiksuj na gładką masę. Całość ułóż na mieszance sałat i posyp świeżym, posiekanym koperkiem.
Sos:
Usmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dorzu
rozmrożone wiśnie, podlej czerwonym winem, dodaj cynamon i łyżeczkę cukru i smaż wszystko do częściowego zredukowania płynu. Przed podaniem dodaj odrobinę zimnego masła. Sos można zmiksować.
Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie
Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie
2 udka gęsie
100 ml śmietany
50 ml octu winnego
50 g masła
4 ziemniaki
1 jabłko
2 łyżki miodu
garść rodzynek
mieszanka sałat
1 pęczek świeżego koperku
1 liść laurowy
3 – 5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
Sos:
Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
cynamon mielony