Czosnek, szalotki i paprykę chili pokrój w plasterki, a obrany korzeń imbiru w paseczki, po czym wszystko wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj gorczycę, curry oraz łodyżki świeżej kolendry i znowu wymieszaj.
Następnie wlej mleczko kokosowe (uprzednio wstrząśnięte) i wrzuć pomidory. Całość doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu dodaj dynię oraz cieciorkę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny. Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać. Gdy potrawa stanie się gęsta, zdejmij ją z ognia i zostaw na kilka godzin, (smaki i aromaty muszą się połączyć).
Gotowe danie podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem (w trakcie gotowaniawsyp łyżeczkę kurkumy i wrzuć listki limonki). Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.
Dynia kostka Hortex – 2 opak.
2 puszki mleczka kokosowego
2 puszki cieciorki
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 woreczki ryżu basmati
5 cm korzenia imbiru
1 papryczka chili
3-4 szalotki
4 ząbki czosnku
1 pęczek świeżej kolendry (listki i łodygi)
½ opakowania curry w proszku
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka białej gorczycy
4 liście limonki (mogą być mrożone lub suszone)
olej
sól