Dyniowe curry

4 OS
Danie główne
90 minut

Czosnek, szalotki i paprykę chili pokrój w plasterki, a obrany korzeń imbiru w paseczki, po czym wszystko wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj gorczycę, curry oraz łodyżki świeżej kolendry i znowu wymieszaj.

Następnie wlej mleczko kokosowe (uprzednio wstrząśnięte) i wrzuć pomidory. Całość doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu dodaj dynię oraz cieciorkę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny. Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać. Gdy potrawa stanie się gęsta, zdejmij ją z ognia i zostaw na kilka godzin, (smaki i aromaty muszą się połączyć).

Gotowe danie podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem (w trakcie gotowaniawsyp łyżeczkę kurkumy i wrzuć listki limonki).  Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.

Lista zakupów

Dynia kostka Hortex – 2 opak.
2 puszki mleczka kokosowego
2 puszki cieciorki
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 woreczki ryżu basmati
5 cm korzenia imbiru
1 papryczka chili
3-4 szalotki
4 ząbki czosnku
1 pęczek świeżej kolendry (listki i łodygi)
½ opakowania curry w proszku
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka białej gorczycy
4  liście limonki (mogą być mrożone lub suszone)
olej
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą

Sprawdź przepis
Biała kiełbasa zapiekana w zupie fasolowej
Biała kiełbasa zapiekana w zupie fasolowej

Sprawdź przepis