Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Dyniowe curry

Średnie
Dania główne
90min
4 porcje

Składniki

  • Dynia kostka Hortex 2 opakowania
  • Mleczka kokosowego 2 puszki
  • Cieciorki 2 puszki
  • Pomidorów w kawałkach 1 puszka
  • Ryżu basmati 2 woreczki
  • Korzenia imbiru 5 cm
  • Papryczka chili 1 szt.
  • Szalotki 3-4 szt.
  • Ząbki czosnku 4 szt.
  • Świeżej kolendry (listki i łodygi) 1 pęczek
  • Curry w proszku ½ opakowania
  • Kurkumy 2 łyżeczki
  • Białej gorczycy 1 łyżeczka
  • Liście limonki (mogą być mrożone lub suszone) 4 szt.
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek, szalotki i paprykę chili pokrój w plasterki, a obrany korzeń imbiru w paseczki, po czym wszystko wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj gorczycę, curry oraz łodyżki świeżej kolendry i znowu wymieszaj.

Krok 2

Następnie wlej mleczko kokosowe (uprzednio wstrząśnięte) i wrzuć pomidory. Całość doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu dodaj dynię oraz cieciorkę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny.

Krok 3

Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać. Gdy potrawa stanie się gęsta, zdejmij ją z ognia i zostaw na kilka godzin, (smaki i aromaty muszą się połączyć). Gotowe danie podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem (w trakcie gotowania wsyp łyżeczkę kurkumy i wrzuć listki limonki).  Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również