Jedno opakowanie dyni ugotuj w mleku, po czym odcedź i zmiksuj ze śmietaną kremówką i jajkiem, do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni na oliwie, dodaj pokrojony w krążki por i obrane, starte na tarce marchewki, dodaj listki szałwii. Całość duś ok. 15 minut. Pod koniec dodaj groszek , drugie opakowanie dyni i przypraw wszystko solą, pieprzem i duś jeszcze kilka minut.
W międzyczasie przygotuj makaron do lasagne według instrukcji na opakowaniu.
Następnie na spód natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż odrobinę warzyw z patelni, na wierzch połóż makaron, całość zalej sosem dyniowym. Po chwili raz jeszcze ułóż warzywa, potem makaron i znowu sos. Czynności powtarzaj tak, żeby powstały 2-3 warstwy.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz ok. 30 minut.
Dynia kostka Hortex – 2 opakowania
Groszek zielony Hortex – 200 g
1 opakowanie makaronu lasagne
500 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
50 g orzechów włoskich
2 marchewki
1 jajko
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku
6 listków szałwii
oliwa z oliwek
sól, pieprz