Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem

Dyniowe placuszki z ricottą i cynamonem

Lista zakupów:

Cukier
Mąka
Ricotta

Dynia kostka Hortex – 200 g
250 g sera ricotta
100 g mąki pszennej lub orkiszowej
2 jajka

3-4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2
Przekąska
30 minut
W roli
głównej:
DYNIA KOSTKA

Przepis:

Dynię duś na patelni do miękkości z łyżką cukru. Resztę cukru wymieszaj dokładnie z cynamonem i odstaw na potem, do posypania placuszków. Miękką dynie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Ser utrzyj z żółtkami, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie masę utrzyj z roztartą dynią. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serowo – dyniową. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju ostrożnie nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron do zarumienienia. Gotowe placuszki podawaj posypane cynamonowym cukrem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Lody z mrożonych warzyw

Lody z mrożonych warzyw