Dyniowy flan z kardamonem

4 OS
Deser
25 minut

Zwykłe mleko zagotuj z kardamonem i odstaw do wystygnięcia. Kostki dyni rozmroź i zmiksuj z chłodnym mlekiem, mlekiem skondensowanym i jajkami. Następnie gotową masę rozlej do naczynek do zapiekania i wstaw do dużej blachy wypełnionej do połowy wodą (wierzch zakryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C  ok. 1 godziny.

Na koniec ostudź i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

W międzyczasie cukier rozpuść na patelni tak, żeby zrobił się karmel. Gotowy flan polej przygotowanym karmelem.

Lista zakupów

Dynia kostka Hortex – 1 opakowanie
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
250 ml mleka
3 jajka
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Inne potrawy
w tej kategorii
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą
Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą

Sprawdź przepis
Kompot truskawkowy z miętą
Kompot truskawkowy z miętą

Sprawdź przepis