Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Fasolka po bretońsku w pomidorach

Średnie
Dania główne
30minut
4 porcje

Składniki

  • Zupa fasolowa Hortex 1 opakowanie
  • Pomidory krojone z puszki 400 g
  • Bulion 500 ml
  • Kiełbasa myśliwska 150 g
  • Boczek wędzony 200 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Olej 2 łyżki
  • Listki laurowe 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Majeranek 1 łyżka
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek i smaż do ich zrumienienia.

Krok 2

Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz zupę fasolową.

Krok 3

Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dodaj bulion i gotuj ok. 10 minut bez przykrycia.

Krok 4

Wrzuć pomidory, dodaj koncentrat, cukier, przyprawę z saszetki, dopraw solą i pieprzem. Całość duś jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodaj majeranek. Podawaj ją ze świeżym pieczywem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również