W rondlu w niewielkiej ilości wody namocz suszone grzyby, a potem gotuj ok. 30 minut. Grzyby odcedź, pokrój je, a wywar zachowaj.
Do garnka wsyp zupę, dolej wywar z gotowania grzybów i 500 ml wody, dodaj przyprawy (również z saszetki) i zagotuj.
Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oleju, dodaj mąkę i lekko zrumień. Wszystko przełóż do garnka z warzywami i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj pomidory, musztardę, wino, pokrojone grzyby i wędlinę. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem.
Zupa fasolowa Hortex – 1 opakowanie
200 g kiełbasy
100 g szynki wędzonej
1 puszka pomidorów krojonych
20 g grzybów suszonych
1 kieliszek czerwonego wina
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
sól, pieprz