Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Filety z kurczaka z karmelizowanymi marchewkami

Średnie
Dania główne
30min
4 porcje

Składniki

  • Marchewka mini Hortex 1 opakowanie
  • Groszek zielony Hortex 100 g
  • Filety z kurczaka 2 szt.
  • Listków mięty 10 szt.
  • Cukru trzcinowego 4 łyżki
  • Oliwy z oliwek 3-5 łyżek
  • Masło 2 łyżki
  • Rukola
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filety przypraw solą i pieprzem. Nożem ponacinaj kieszonki w filetach. Groszek ugotuj, aż będzie miękki. Następnie lekko go rozgnieć, przypraw solą, pieprzem i posiekanymi listkami mięty.

Krok 2

Tak przygotowany farsz przełóż do kieszonek. Zepnij wykałaczkami i usmaż z każdej strony na złoty kolor. Następnie piecz w nagrzanym do temperatury 160ºC piekarniku mniej więcej przez 15 minut.

Krok 3

W tym czasie na maśle podsmaż marchewki. Gdy będą w połowie miękkie, dodaj cukier i jeszcze chwilkę smaż, aż pokryją się cienką warstwą karmelu. Marchewki ułóż na talerzu, a filety z piersi kurczaka pokrój pod kątem i połóż na nich. Podawaj z rukolą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również