Galaretka warzywna z szynką i jajkami przepiórczymi

Szynkę pokrój w kostkę. Mieszankę włoską i groszek mrożony ugotuj na parze. Większe różyczki kalafiora i brokułu pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo, przestudź je, obierz i przekrój na pół. Żelatynę wsyp do niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż zgęstnieje.
Zagotuj bulion warzywny i rozmieszaj w nim żelatynę, dodaj odrobinę soli i pieprzu, po czym odstaw do ostudzenia.
Tymczasem jajka przepiórcze ułóż w foremce na babkę żółtkami w dół, na nich poukładaj pokrojoną szynkę, a na szynce warzywa. Całość zalej delikatnie przestudzonym wywarem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie gotową galaretkę wyjmij, wyłóż na talerz i podawaj z kawałkami cytryny.



galaretkahortex9 1 galaretkahortex8 2 galaretkahortex7 3 galaretkahortex6 4 galaretkahortex5 5 galaretkahortex4 6 galaretkahortex3 7 galaretkahortex2 8 galaretkahortex1 9 galaretkahortex 1200 550 10 galaretkahortex 11

Lista zakupów

Mieszanka włoska Hortex – 1 opakowanie
Groszek zielony Hortex – ½ opakowania
500 ml bulionu warzywnego

300 g szynki
8 jajek przepiórczych
1 cytryna
1 łyżka żelatyny
pieprz
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Warzywa z parmezanem
Warzywa z parmezanem

Sprawdź przepis
Błyskawiczny gulasz z kiełbasą
Błyskawiczny gulasz z kiełbasą

Sprawdź przepis