Szynkę pokrój w kostkę. Mieszankę włoską i groszek mrożony ugotuj na parze. Większe różyczki kalafiora i brokułu pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo, przestudź je, obierz i przekrój na pół. Żelatynę wsyp do niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż zgęstnieje.
Zagotuj bulion warzywny i rozmieszaj w nim żelatynę, dodaj odrobinę soli i pieprzu, po czym odstaw do ostudzenia.
Tymczasem jajka przepiórcze ułóż w foremce na babkę żółtkami w dół, na nich poukładaj pokrojoną szynkę, a na szynce warzywa. Całość zalej delikatnie przestudzonym wywarem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie gotową galaretkę wyjmij, wyłóż na talerz i podawaj z kawałkami cytryny.
Mieszanka włoska Hortex – 1 opakowanie
Groszek zielony Hortex – ½ opakowania
500 ml bulionu warzywnego
300 g szynki
8 jajek przepiórczych
1 cytryna
1 łyżka żelatyny
pieprz
sól