Giardiniera

4 OS
Sałatka
30 minut

Do 4 wyparzonych słoiczków rozłóż rozmrożone warzywa, po kilka plastrów  chili, ziele angielskie, liść laurowy i po kilka ziaren pieprzu i gorczycy.
Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalej warzywa w słoikach i natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odstaw na kilka dni.
Pikantne pikle są znakomitym dodatkiem do dań włoskich jak i typowo polskich.

Lista zakupów

Mieszanka włoska Hortex – 2 opakowania
1-2 papryczki chili
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego

Zalewa:
1 l wody
200 ml octu (dowolnego lub spirytusowego pół na pół z winnym)
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Inne potrawy
w tej kategorii
Tarta z ricottą i warzywami włoskimi
Tarta z ricottą i warzywami włoskimi

Sprawdź przepis
Krem ze szpinaku i ziemniaków z fetą
Krem ze szpinaku i ziemniaków z fetą

Sprawdź przepis