Składniki marynaty dokładnie wymieszaj, po czym natrzyj nią tuńczyka i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Pomidora obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj.
Tuńczyka grilluj i polewaj co jakiś czas sosem.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj purée z buraczków i śmietanę. Chwilkę smaż na wolnym ogniu do odparowania połowy płynu.
Buraczki podawaj jako dodatek do tuńczyka.
Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie
180 g filetu z tuńczyka
200 g cebuli
100 ml śmietany 30%
100 ml oleju
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 mała ostra papryczka
sól, pieprz
Sos:
1 pomidor
3 oliwki bez pestek
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżej bazylii
sól, pieprz