Gulasz wołowy z warzywami

Danie główne

Aromatyczny gulasz wołowy na meksykańską nutę z czekoladą i kawą. Rozpływająca się w ustach wołowina, mieszanka warzyw i przyprawy – musi smakować dobrze.

Przygotowanie:

Mięso kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka, kumin, cynamon). Smażymy wszystko przez kilka minut.
Dolewamy gorącą kawę i bulion następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Dosypujemy mieszankę warzyw Hortex, dodajemy czekoladę i dusimy jeszcze przez 20 min, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Podajemy z ryżem lub opiekanymi grzankami, posypany żółtym serem.
Smacznego.

1 10 1

2 10 2
Przepis z bloga: http://mytastykitchen.weebly.com/strona-g322oacutewna/gulasz-wolowy-z-warzywami-czekolada-i-kawa

Lista zakupów

1/2 kg mięsa wołowego np. antrykot
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule
2 ząbki czosnku

Mieszanka meksykańska Hortex
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 goździki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki w proszku

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 kostki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy
1 szklanka bulionu
1 puszka pomidorów w puszcze
sól
pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Kurczak po meksykańsku
Kurczak po meksykańsku

Sprawdź przepis
Ciastka tortowe
Ciastka tortowe

Sprawdź przepis