Humus kalafiorowy

Ilość porcji: 4 OS
Czas przygotowania: 35 minut

Przygotowanie:

Kalafior wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Polej oliwą, posyp solą i pieprzem, oraz kuminem.

Piecz 20-25 minut w 190oC.

Ostudź.

Dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek a następnie zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej 1-2 łyżki zimnej wody).

Hummus podawaj  polany oliwą i posypany świeżymi ziołami.

Lista zakupów

Składniki:

  • Kalafior HORTEX – 2 opakowania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • ⅓ łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
Inne potrawy
w tej kategorii
Krewetki na purée z kalafiora
Krewetki na purée z kalafiora

Sprawdź przepis
Serowe kotleciki z kalafiora
Serowe kotleciki z kalafiora

Sprawdź przepis