Kasza jaglana na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Jest zdrowa, pyszna, sycąca i daje całą masę pozytywnej energii. Można do niej dodać wiele różnych dodatków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Do kaszy jaglanej dodajemy różne owoce, bakalie i soki. Zawsze wychodzi super, a najbardziej smakuje nam Jaglanka z jabłkami.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sito. Przelewamy zimną wodą, potem wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Następnie przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy sok jabłkowy, dosypujemy 1 łyżeczkę cynamonu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok 20 minut- do momentu, aż kasza wchłonie sok.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Po umyciu obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy kawałki i mieszamy z resztą cynamonu. Jabłka prażymy na suchej patelni, często mieszając.
Ugotowaną jaglankę podajemy z jabłkami. Tuż przed podaniem polewamy odrobiną miodu i posypujemy nasionami chia.
Przepis z bloga: http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2017/02/jaglanka-z-jabkami.html
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki Sok 100% TŁOCZONY z jabłek Hortex
2 jabłka
3 łyżeczki cynamonu
miód
nasiona chia