Jajko sadzone na toście z groszkiem

Jajko sadzone na toście z groszkiem

Lista zakupów:

Jajka
Masło
Pomidor

Groszek zielony Hortex – 1/2 opakowania

4 jajka

4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego

1 pomidor

2-3 łyżki klarowanego masła

4 łyżki szczypiorku

sól, pieprz

4
Śniadanie
30 minut
W roli
głównej:
GROSZEK ZIELONY

Przepis:

Zblanszowany w osolonej wodzie groszek opłucz zimną wodą i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż groszek, doprawiając solą i pieprzem. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Szklanką lub innym okrągłym przedmiotem wykrój w tostach kółka o średnicy ok. 6 cm i zrumień je na maśle z obu stron, po czym wyjmij i odłóż. Tosty lekko podsmaż z jednej strony, obróć na drugą i do każdego wykrojonego kółka wbij jajko. Oprósz solą i pieprzem i smaż do ścięcia białka (ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży). Gotowe tosty przełóż na talerze, a na wierzch dodaj kilka łyżek groszku, przykryj kółkami wykrojonymi wcześniej z tostów.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Karnawałowe lody nie dla ochłody

Karnawałowe lody nie dla ochłody