Zblanszowany w osolonej wodzie groszek opłucz zimną wodą i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż groszek, doprawiając solą i pieprzem. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Szklanką lub innym okrągłym przedmiotem wykrój w tostach kółka o średnicy ok. 6 cm i zrumień je na maśle z obu stron, po czym wyjmij i odłóż. Tosty lekko podsmaż z jednej strony, obróć na drugą i do każdego wykrojonego kółka wbij jajko. Oprósz solą i pieprzem i smaż do ścięcia białka (ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży). Gotowe tosty przełóż na talerze, a na wierzch dodaj kilka łyżek groszku, przykryj kółkami wykrojonymi wcześniej z tostów.
Groszek zielony Hortex – 1/2 opakowania
4 jajka
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
1 pomidor
2-3 łyżki klarowanego masła
4 łyżki szczypiorku
sól, pieprz