Przygotuj pasty:
Z bobu:
Bób ugotuj według instrukcji na opakowaniu, obierz, rozgnieć dokładnie widelcem, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem. Dodaj oliwę i dokładnie mieszaj.
Z marchewki:
Marchewkę mini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rozgrzej suchą patelnię, wsyp na nią słonecznik i praż go ok.1 minuty mieszając i uważając, żeby się nie przypalił. Gdy się zarumieni dodaj do odsączonej marchewki i dokładnie zmiksuj.
Z grochówki:
Grochówkę ugotuj w małej ilości wody, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy część wody odparuje i zupa zgęstnieje, dodaj kurkumę i zmiksuj. Odstaw do ostygnięcia, dzięki temu dodatkowo pasta zgęstnieje.
Gotowe pasty ponakładaj na pieczywo. Gotowe kanapeczki możesz posypać dodatkami: prażonym słonecznikiem (pasta marchewkowa), czarnuszką (pasta grochowa) i orzechami laskowymi (pasta bobowa).
Bób Hortex – 1 opakowanie
Marchewka mini Hortex – 1 opakowanie
Grochówka Hortex – 1 opakowanie
150 g ziaren słonecznika (łuskanego)
2 łyżeczki suszonego tymianku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
do posypania: siekane orzechy laskowe, czarnuszka
do kanapek: wieloziarnisty chleb tostowy