Kęski piwne

4 OS
Danie główne
50 minut

Ze składników zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół doby.

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry i podsmaż na patelni, dodając włoszczyznę, łyżkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czerwoną paprykę, tymianek, oregano, bazylię, rozmaryn i cząber. Po usmażeniu zostaw do wystygnięcia.

Tak przygotowany farsz ponakładaj na rozwałkowane ciasto (grubość jak do pierogów), sklejaj do góry w sakiewki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sakiewki po wierzchu posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubą solą, sezamem, czarnuszką i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 23-25 minut.

Lista zakupów

Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
2 żółtka
1 jajko
5 łyżek śmietany 18%
szczypta soli

Posypka:
sezam
czarnuszka
sól gruboziarnista

Farsz:
Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
450 g pieczarek
1 cebula
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka cząbru
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Ryba po kaszubsku
Ryba po kaszubsku

Sprawdź przepis
Feijoada ze szpinakiem
Feijoada ze szpinakiem

Sprawdź przepis