Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą

Średnie
Dania główne
60minut
4 porcje

Składniki

  • Dynia kostka Hortex 1 opakowanie
  • Ziemniaki 400 g
  • Mąka pszenna 200 g
  • Masło 2-3 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • Cynamon 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Jajka 1
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Dynię ugotuj do miękkości, po czym przeciśnij przez praskę. To samo zrób z ziemniakami.

Krok 2

Następnie połącz purée z dyni i ziemniaków. Do tak otrzymanej (wystudzonej) masy wbij jajko, dodaj sól i mąkę i zagnieć ciasto (powinno być elastyczne).

Krok 3

Następnie podziel je na kawałki i każdy zroluj. Ostrym nożem potnij wałki na skos (mają przypominać kopytka). Kluseczki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia lub chwilę dłużej.

Krok 4

Na patelni rozgrzej masło, zdejmij z ognia i mieszając, dodaj cukier i cynamon.

Krok 5

Na koniec na patelnię przełóż kluski i delikatnie na wolnym ogniu przemieszaj z masłem cynamonowym.

Powiązane przepisy

Spróbuj również