Knedle ze śliwkami i bakaliami

6 OS
Danie główne
120 minut

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przepuść przez praskę, po czym dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajka i wyrób ciasto. Bakalie poukładaj na blaszce wyłożonej papierem i przypiecz na kolor złoty, a po ostygnięciu dodaj miód. Całość wymieszaj i zmiksuj. Faszeruj nimi połówki śliwek, posklejaj je, a następnie obtocz ciastem, formując knedle. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut.

Masło rozpuść na patelni dodaj cukier i cynamon. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Gotowym sosem polej knedle.

Lista zakupów

Ciasto:
1 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru

Farsz:
Śliwki bez pestek Hortex – 2 opakowania
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
100 g rodzynek
1 łyżka miodu najlepiej akacjowego

Inne potrawy
w tej kategorii
Pad Thai
Pad Thai

Sprawdź przepis