Lista zakupów:

Mąka
Masło
Mozarella

Lista składników:

1 opakowanie makaronu typu lasagne

4 kule sera mozzarella

150 g sera dojrzewającego typu bursztyn

 

Sos beszamelowy:

1 l mleka

100 g mąki pszennej

100 g masła

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

sok z całej cytryny

sól, pieprz czarny świeżo mielony

pieprz biały

Sos warzywny:

Mieszanka węgierska Hortex – 2 opakowania

1 puszka pomidorów

5-6 łyżek oleju rzepakowego

świeża bazylia

oregano

sól, świeżo mielony czarny pieprz

4
Danie główne
65 minut
W roli
głównej:
MIESZANKA WĘGIERSKA

Przepis:

Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i zmieszaj ją z gorącym mlekiem, tak by powstał sos beszamelowy. Całość dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

W rondlu o szerokim dnie przesmaż na oleju rzepakowym mieszankę węgierską wraz z pomidorami z puszki, świeżą bazylią i oregano. Dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Do naczynia do zapiekania wlej niewielką  ilość sosu beszamelowego, ułóż plaster makaronu i polej sosem warzywnym. Następnie znowu dodaj sos beszamelowy, makaron,  plastry sera mozzarella, sos warzywny i tarty ser. Czynność tę powtórz cztery razy, zachowując kolejność: sos beszamelowy, makaron, ser mozzarella, sos warzywny, tarty ser.

Tak przygotowane lasagne  warzywne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na  30 minut.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kurczak à la leczo

Kurczak à la leczo