Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu

Dlaczego wybrałam Mieszankę chińską ?
Bo jest kolorowa i ładnie się prezentuje…zresztą wymyśliłam sobie, że te piramidki zrobię z mięsem z kaczki i  ta mieszanka najbardziej mi tutaj pasowała 🙂
Chciałam, żeby w potrawie była widoczna, żeby była jej ozdobą…i chyba mi się udało…piramidki wyglądają  trochę jak chińskie chatki 🙂
Pieczona brukiew, pieczone mięso z kaczki oraz mieszanka chińska Hortex to świetne, lekkie  połączenie smaków oraz  kolorów 🙂
Zapraszam 🙂

1 7 1

3 7 2

Przygotowanie:

 

Brukiew myjemy, odkrajmy  uszkodzone części skóry. Ostrym, długim nożem kroimy brukiew w jak najcieńsze plastry ( wówczas szybciej się upiecze ) i układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy plaster smarujemy delikatnie olejem i posypujemy solą kamienną.

4 4 3

 

Taką brukiew najlepiej upiec podczas pieczenia czegoś jeszcze, na przykład mięsa. Ja ją piekłam razem z częściami kaczki, w tym piersi z kaczki, którą wykorzystałam do przygotowania tego dania Po przepis zapraszam tutaj 🙂
Po jakiejś godzinie pieczenia w temperaturze  180 C, brukiew powinna być miękka i lekko zrumieniona.

5 4 4
W czasie, gdy nasza pyszna brukiew oraz mięsko się piecze, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i na rozgrzany wrzucamy naszą pyszną mieszankę chińską, w skład której wchodzą:

– marchew, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby chińskie,

mieszankę  smażymy na małym ogniu, wlewamy łyżkę sosu sojowego (lub ilość według uznania)  oraz doprawiamy do smaku przyprawą chińską.  Na końcu posypujemy  posiekanymi cebulkami ze szczypiorkami. Gotową, odpowiednio przyprawioną  mieszankę chińską zestawiamy z ognia.

 

6 2 5

7 6

Na drugą patelnię wlewamy 1 lub 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia kaczki, dodajemy mięso z piersi  kaczki. Takie mięso możemy lekko na tym sosie zrumienić, by było troszkę chrupiące lub po prostu lekko je w tym sosie podgrzać.

8 7

Właściwie wszystko już mamy gotowe i możemy zacząć  tworzyć nasze pyszne piramidki 🙂

Na upieczone plastry brukwi nakładamy najpierw mięso, polewamy je wytworzonym  sosem, na mięso nakładamy mieszankę chińską, przykrywamy kolejnym plastrem pysznej brukwi  i powtarzamy czynność czyli nakładamy znowu mięso i mieszankę chińską.

11 8
Na wierzch znowu nakładamy mięso oraz mieszankę , posypujemy rzeżuchą.
Takie piramidki można sobie przygotować wcześniej, ułożyć  na blaszce i przed podaniem po prostu zapiec w piekarniku 🙂

1 7 9

I oczywiście , że szkoda ruszać, ale zapewniam , jak ruszycie to będziecie mieć na talerzu przepyszny, kolorowy misz masz !

 

Przepis z bloga: http://netkaodkuchni.blogspot.com/2017/03/kolorowe-piramidki-warzywne-w-chinskim.html

 

Lista zakupów

1 brukiew (700 g)
Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
1 upieczona pierś z kaczki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól kamienna

1 łyżka sosu sojowego
przyprawa chińska
4 cebulki wiosenne ze szczypiorkami
rzeżucha do dekoracji

Inne potrawy
w tej kategorii
Smażony makaron chiński z wołowiną
Smażony makaron chiński z wołowiną

Sprawdź przepis
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym

Sprawdź przepis