Zupę grzybową ugotuj w 350 ml wody (czas ok. 15 minut), a następnie zmiksuj ze śmietaną, aż powstanie krem.
Ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę, po czym dodaj połowę masła i starty żółty ser, całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie z papieru do pieczenia uformuj tubę i wypełnij ją przygotowanym purée. Po chwili wyciśnij masę wypełniającą tubę do brytfanny, formując kopce, po czym całość zapiekaj mniej więcej przez 5 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Gotowy krem grzybowy lekko podgrzej, dodaj pozostałe masło i ubijaj mikserem, aż powstanie delikatna piana.
Na koniec, na środek talerza nałóż zapieczone kopce purée i wlej przygotowany krem.
Rukolę zmiksuj z oliwą z oliwek. Zieloną oliwką udekoruj zupę.
Zupa grzybowa Hortex – 1 opakowanie
1 kg ziemniaków
500 ml śmietany 30%
200 g sera żółtego
200 g masła
100 ml oliwy z oliwek
rukola
sól, pieprz
papier do pieczenia