Do garnka wlej oliwę, wrzuć czosnek i przesmaż. Następnie dodaj szpinak i wszystko zalej bulionem. Po zagotowaniu dodaj 50 ml śmietanki, doprawiając solą i pieprzem. Następnie całość zblenduj, aby uzyskać kremową konsystencję.
Do miksera wbij jajka, wsyp szczyptę soli i całość zmiksuj na puszystą masę. Tymczasem w rondlu zagotuj wodę, a gdy będzie wrzała, delikatnie nakładaj łyżką powstałą masę jajeczną i gotuj ok. 2 minut.
Krem szpinakowy rozlej do miseczek i udekoruj śmietaną, pianką jajeczną i kiełkami cebuli.
Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
400 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
10 g kiełków cebuli
2-3 łyżki oliwy z oliwek
4 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz