Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj pokrojone na kawałki masło, wsyp cukier, delikatnie zagnieć ciasto, tak aby powstała kruszonka. Następnie jajka rozmieszaj z 2 łyżkami wody i dodaj do mąki i zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Dwie trzecie ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto również zawiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Jedno opakowanie wiśni bez pestek przesmaż na patelni z cukrem, aż powstanie konfitura. Drugie opakowanie rozmroź i odsącz na sicie (sok dodaj do wiśni na patelni).
Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim tortownicę o średnicy 22-24 cm. Wierzch posmaruj konfiturą i posyp odsączonymi wiśniami. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na wierzch ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 45-50 minut.
Gotowe ciasto podawaj oprószone cukrem pudrem.
Wiśnie bez pestek Hortex – 2 opakowania
50 g cukru
Ciasto:
450 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
200 g cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia