Mięso natrzyj solą, pieprzem, startym czosnkiem, cytryną (skórką i sokiem), miętą i ostrą papryką, po czym odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. W tym czasie ugotuj ryż (na sypko) i wstaw w ciepłe miejsce.
Tymczasem na dużej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż kurczaka z obu stron, aż wyraźnie się zarumieni, a następnie podlej winem i duś pod przykryciem 30-40 minut.
Śmietankę zagotuj z szafranem i kurkumą, delikatnie posól, dodaj groszek i całość gotuj jeszcze chwilę (do miękkości groszku).
Na koniec wszystko połącz z mięsem, dobrze wymieszaj i duś jeszcze kilka minut.
Danie podawaj udekorowane świeżą miętą.
Groszek zielony Hortex – 200 g
500 g skrzydełek lub pałek z kurczaka
300 ml śmietanki 30%
200 g ryżu parboiled
150 ml białego wytrawnego wina
sok oraz skórka starta z całej cytryny
2 ząbki czosnku
duża garść posiekanej świeżej mięty
1 łyżka ostrej papryki
½ łyżki kurkumy
kilka nitek szafranu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz