Lody czekoladowe z sosem śliwkowym

4 OS
Deser
20 minut + oczekiwanie

Cukier wsyp do głębokiej patelni, podgrzewaj aż się rozpuści i nabierze karmelowego aromatu . Następnie dodaj lekko rozmrożone śliwki (nie wrzucaj zamrożonych, bo cukier natychmiast się skrystalizuje). Po chwili wlej ok. 100 ml wody i podgrzewaj mieszając, aż śliwki zmiękną, dopraw cynamonem.  Całość zmiksuj.

Lody podawaj polane sosem i posypane orzechami.

Lista zakupów

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie
4 porcje lodów czekoladowych
80 g orzechów włoskich
50 g cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

Inne potrawy
w tej kategorii
Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca
Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca

Sprawdź przepis
Beza z malinami
Beza z malinami

Sprawdź przepis