Miód wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz pieprzem i tak przygotowaną marynatą posmaruj rybę, po czym odstaw na godzinę do lodówki. Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. W tym czasie rozmrożoną dynię włóż do rondelka, zalej śmietanką i gotuj do miękkości. Dopraw gałką, solą i pieprzem, a na koniec zmiksuj na sos o gładkiej konsystencji.
Upieczonego łososia podawaj z sosem doprawionym pistacjami.
Dynia kostka Hortex – 1 opakowanie
2 filety z łososia każdy po ok. 150 g
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
200 ml śmietanki 30%
100 g posiekanych, solonych pistacji
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz