Rozmrożone śliwki z daktylami, pokrojoną papryczką chili, octem i solą duś na małym ogniu do momentu, aż zrobią się miękkie. Później całość zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.
Tymczasem na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć marchewki i smaż je kilka minut. Następnie dodaj obrany i posiekany imbir, cukier i smaż jeszcze chwilę. Marchewki muszą być al dente i zacząć się karmelizować. Następnie przełóż je do makaronu ugotowanego wcześniej według instrukcji na opakowaniu.
Jednocześnie podsmaż na maśle posiekane szalotki i czosnek, po czym dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka i smaż. Dopraw wszystko sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie przełóż na patelnię makaron z marchewkami i smaż jeszcze chwilę, dokładnie mieszając. Gotowe danie wyłóż na talerze i polej sosem śliwkowym.
Marchewka mini Hortex – 1 opakowanie
ok 250 g piersi z kurczaka
ok 150 g makaronu (ryżowego lub sojowego)
3-cm kawałek imbiru
2 szalotki
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
Sos:
Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie
100 g daktyli
1 papryczka chili z nasionami
1/3 szklanki octu (jabłkowego lub z białego wina)
1/2 łyżeczki soli