Nasączone w przygotowanej marynacie steki włóż na godzinę do lodówki.
Tymczasem w rondelku rozgrzej olej i masło, dodaj posiekane: cebulę i czosnek, a po ok. 5 minutach jeszcze szpinak, starty ser gorgonzola i dolej wina. Wszystko zagotuj. Na koniec wrzuć do rondelka pokrojone pomidory i kapary. Całość podbij śmietaną, wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku. Sos jest gotowy do spożycia.
Steki usmaż na rozgrzanym grillu lub patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Polane sosem, podawaj z ulubionymi warzywami.
8 steków z polędwicy wieprzowej, każdy o wadze 80 g
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Sos szpinakowo-serowy:
Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
300 ml śmietany kremówki
100 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
4 łyżki sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 łyżka suszonych pomidorów
1 łyżeczka kaparów
sól , pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tymianek