Dynię kostkę Hortex rozmroź, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Wyjmij naczynie i ostudź upieczoną dynię. Masło roztop w rondelku a następnie ostudź. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę dynię razem z jogurtem, jajkami i masłem. Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do wcześniej przygotowanej masy i mieszaj łyżką do połączenia. Wlej ciasto do 3/4 wysokości papilotek uprzednio włożonych do formy na muffinki i piecz 25 minut w 180 oC.
W międzyczasie ubij śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Podziel masę na pół. Do jednej części dodaj barwnik pomarańczowy lub kurkumę i mieszaj aż krem równomiernie się zabarwi. Przełóż pomarańczową masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i szprycuj na upieczone i ostudzone muffinki. Na wierzch wyłóż po łyżce białego kremu i uformuj go w taki sposób, żeby powstał duszek. Ułóż po dwie czarne drobinki cukrowe, żeby zrobić oczka.
250 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
70 g masła
70 g jogurtu naturalnego
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem:
500 g mascarpone
250 g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta kurkumy lub pomarańczowego barwnika
czarne drobinki cukrowe