Muffinki dyniowe „duszki”

ILOŚĆ PORCJI: 12 OS
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min

Dynię kostkę Hortex rozmroź, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Wyjmij naczynie i ostudź upieczoną dynię. Masło roztop w rondelku a następnie ostudź. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę dynię razem z jogurtem, jajkami i masłem. Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do wcześniej przygotowanej masy i mieszaj łyżką do połączenia. Wlej ciasto do 3/4 wysokości papilotek uprzednio włożonych do formy na muffinki i piecz 25 minut w 180 oC.

W międzyczasie ubij śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Podziel masę na pół. Do jednej części dodaj barwnik pomarańczowy lub kurkumę i mieszaj aż krem równomiernie się zabarwi. Przełóż pomarańczową masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i szprycuj na upieczone i ostudzone muffinki. Na wierzch wyłóż po łyżce białego kremu i uformuj go w taki sposób, żeby powstał duszek. Ułóż po dwie czarne drobinki cukrowe, żeby zrobić oczka.

Lista zakupów

250 g Dyni kostki Hortex >>

250 g mąki pszennej

100 g cukru trzcinowego

70 g masła

70 g jogurtu naturalnego

2 jaja

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Krem:

500 g mascarpone

250 g śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru pudru

szczypta kurkumy lub pomarańczowego barwnika

czarne drobinki cukrowe

Inne potrawy
w tej kategorii
Dynia zapiekana w mleku kokosowym
Dynia zapiekana w mleku kokosowym

Sprawdź przepis
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Ciasto marchewkowo-dyniowe

Sprawdź przepis