Wiśnie lekko rozmroź i pokrój. Podgrzej razem z cukrem, od czasu do czasu mieszając, aż całość nabierze konsystencji rzadkiej konfitury. Odstaw do ostygnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC i wyłóż formę do muffinek 12 papilotkami.
W dużej misce ubij jajka, co jakiś czas dosypując cukier. Ciągle ubijając, powoli dodawaj olej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodaj kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszaj, na koniec dodaj mąkę.
Gotowe ciasto przelej do połowy wysokości przygotowanych papilotek, nałóż po łyżce wiśni i zalej ciastem do dwóch trzecich wysokości papilotek. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. W tym czasie podgrzej pozostałe wiśnie i podawaj z babeczkami.
Muffinki można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
50 g cukru
Ciasto:
250 ml kwaśnej śmietany 12%
250 g mąki pszennej
150 g cukru
120 ml oleju
2 jajka
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli