Wiśnie rozmroź i zalej alkoholem, po czym odstaw do nasiąknięcia.
Czekoladę rozpuść w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając i uważając, by woda nie znalazła się w stanie wrzenia (miska nie może dotykać wody).
Następnie ubij na sztywno śmietanę i odstaw, żeby się lekko ogrzała.
Ubite z odrobiną cukru białka wymieszaj razem z roztopioną czekoladą, po czym dodaj śmietanę i całość delikatnie wymieszaj. Nasiąknięte alkoholem wiśnie wrzuć na dno do 5-6 małych
słoików, zalej musem czekoladowym i wstaw minimum na godzinę do zamrażarki.
Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
100 ml wódki (wersja dla dorosłych)
Mus czekoladowy:
350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
30 g cukru
3 jajka