Wołowina z warzywami i tajską bazylią

4 OS
Danie główne
30 minut

Wołowinę podsmaż na 2 łyżkach oleju. Następnie zdejmij z gazu i odstaw. W kubku wymieszaj sosy: ostrygowy, rybny, sojowy i cukier. Chili i czosnek pokrój na drobne kawałeczki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Zanim się zarumienią dorzuć warzywa i smaż około 5 minut. Dolej mieszanką sosów i smaż około 2 minut. Następnie dodaj podsmażone mięso i całość posyp tajską bazylią i daj jej chwilę, aż zmięknie w sosie. Mięso podawaj z białym jaśminowym ryżem lub z makaronem udon, ugotowanych wg. przepisu na opakowaniu. Na koniec posyp jeszcze kilkoma listkami tajskiej bazylii i krążkami chili.

Lista zakupów

Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex- 1 opakowanie
Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
400 g wołowiny z udźca
1 czerwone chili
2 ząbki czosnku
6 łyżek sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego (np. squid)
1 łyżka cukru brązowego
pęczek tajskiej bazylii
3-4 łyżki  oleju do smażenia
biały jaśminowy ryż lub makaron udon

Inne potrawy
w tej kategorii
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą

Sprawdź przepis
Steki z polędwicy wołowej z bobem i musem kalafiorowym
Steki z polędwicy wołowej z bobem i musem kalafiorowym

Sprawdź przepis