Pad Thai

5 OS
Danie główne
20 minut

Warzywa ugotuj na parze (powinny być al dente), a makaron według przepisu na opakowaniu, po czym odcedź go i przepłucz zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej, wrzucić posiekane cebulki z dymki, czosnek, chili oraz umyte krewetki i całość smaż ok. 2 minut. Następnie dodaj makaron i ugotowane na parze warzywa oraz roztrzepane jajko. Całość wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Tymczasem z soku z limonki, sosu sojowego, ostrygowego i rybnego oraz z masła orzechowego przygotuj pastę, którą pod koniec smażenia dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj z warzywami, makaronem i krewetkami.

Gotowe danie podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami.

Lista zakupów

Bukiet warzyw kwiatowy Hortex – 1 opakowanie
200 g krewetek tygrysich
200 g makaronu ryżowego wstążki
sok z całej limonki
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka masła orzechowego arachidowego, słodzonego
garść orzeszków arachidowych
1/2 pęczka dymki
2 – 3 łyżki oleju

Inne potrawy
w tej kategorii
Bukiet warzyw w sosie ziołowym
Bukiet warzyw w sosie ziołowym

Sprawdź przepis
Warzywa z sosem puttanesca
Warzywa z sosem puttanesca

Sprawdź przepis