Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pad thai

Średnie
Dania główne
20minut
5 porcji

Składniki

  • Bukiet warzyw kwiatowy Hortex 1 opakowanie
  • Krewetki tygrysie 200 g
  • Makaron ryżowy wstążki 200 g
  • Papryczka chili 1 sztuka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jajko 1 sztuka
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sos ostrygowy 1 łyżka
  • Sos rybny 1 łyżka
  • Masło orzechowe arachidowe, słodzone 1 łyżka
  • Dymka 1/2 pęczka
  • Olej 2 – 3 łyżki
  • Sok z całej limonki
  • Garść orzeszków arachidowych

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa ugotuj na parze (powinny być al dente), a makaron według przepisu na opakowaniu, po czym odcedź go i przepłucz zimną wodą.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, wrzucić posiekane cebulki z dymki, czosnek, chili oraz umyte krewetki i całość smaż ok. 2 minut.

Krok 3

Następnie dodaj makaron i ugotowane na parze warzywa oraz roztrzepane jajko.

Krok 4

Całość wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Tymczasem z soku z limonki, sosu sojowego, ostrygowego i rybnego oraz z masła orzechowego przygotuj pastę, którą pod koniec smażenia dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj z warzywami, makaronem i krewetkami.

Krok 5

Gotowe danie podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami.

Powiązane przepisy

Spróbuj również