Krewetki umyj i obierz, wrzuć do garnka wraz z bulionem i szafranem i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, po czym odcedź bulion (nie wylewaj).
W tym czasie na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, paprykę, kurkumę i chwilę smaż. Potem dodaj mieszankę węgierską oraz fasolkę i znowu smaż kilka minut.
Następnie do wszystkiego wsyp ryż, całość dobrze wymieszaj, zalej bulionem i gotuj na mniejszym ogniu kilka minut.
Na koniec dodaj ugotowane krewetki, część posiekanej natki pietruszki i duś pod przykryciem kilka minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp świeżą natką.
Mieszanka węgierska Hortex – 1 opakowanie
Fasolka szparagowa zielona Hortex – 200 g
500 ml bulionu drobiowego
200 g świeżych krewetek
100 g ryżu krótkiego (np. Arborio)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
kilka nitek szafranu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz