Panna cotta jogurtowa z owocami

4 OS
Deser
30 minut

Mrożone truskawki zasyp cukrem i zalej nektarem wiśniowym, a następnie zmiksuj i odłóż do zamrażarki. Do rondelka wlej 100 ml wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj cukier trzcinowy i całość wymieszaj z jogurtem. Gotową masę rozlej do pucharków i odstaw do lodówki mniej więcej na 2 godziny.

W tym czasie ryż preparowany wymieszaj z miodem, nanieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 60°C. Piecz ok. 30 minut.

Po 2 godzinach, kiedy masa jogurtowa stężeje, wyjmij ją z lodówki, a na wierzch wyłóż rozmrożone owoce, sorbet truskawkowy i ryż preparowany w miodzie.

 

Lista zakupów

Truskawki bez szypułek Hortex – 100 g
Mieszanka owocowa Hortex – 150 g
Wiśnia nektar Hortex – 100 ml
200 ml jogurtu naturalnego
50 g cukru
40 g ryżu preparowanego
15 g żelatyny
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru trzcinowego

Inne potrawy
w tej kategorii
Pudding chia z truskawkami
Pudding chia z truskawkami

Sprawdź przepis
Mus czekoladowy z wiśniami
Mus czekoladowy z wiśniami

Sprawdź przepis