Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Papryka faszerowana kuskusem z fasolą szparagową

Średnie
Dania główne
40min
4 porcje

Składniki

  • Fasolka szparagowa żółta Hortex 100 g
  • Bulionu warzywnego 500 ml
  • Sera mozzarella 100 g
  • Kaszy kuskus 1 szklanka
  • Czerwone papryki 2 szt.
  • Suszonych pomidorów 10 szt.
  • Pomidorki koktajlowe 4 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Ząbek czosnku 1 szt.
  • Oliwy 4 łyżki
  • Sosu sojowego 1 łyżeczka
  • Świeżej bazylii 1 pęczek
  • Mieszanka sałat
  • Sól, pieprz
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Papryki rozkrój na pół zachowując ogonki. Usuń gniazda nasienne. Wnętrza połówek posól. Kuskus zalej wrzącym bulionem, tak aby powierzchnia płynu była ok. 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy.

Krok 2

Ser mozzarella oraz suszone pomidory pokrój w małą kostkę, zalej sosem sojowym i łyżką oliwy. Odstaw na 10 minut. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Bazylię posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji.

Krok 3

Fasolkę szparagową obgotuj. Połącz kuskus, suszone pomidory, bazylię, czosnek, cebulę i fasolkę, następnie zalej kilkoma łyżkami oliwy z suszonych pomidorów i całość wymieszaj.

Krok 4

Ponakładaj farsz do połówek papryki, ułóż na papierze do pieczenia, na wierzch poukładaj pomidorki, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz ok. 30 minut. Podawaj z mieszanką sałat.

Powiązane przepisy

Spróbuj również