Rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i papryczkę. Smaż na złoto kilka minut, aż się zarumienią i przełóż do miseczki. Na pozostałą oliwę dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij ją i dodaj pomidory. Smaż 8-10 min.
Dodaj marchewkę z groszkiem, bazylię, sól i pieprz. Duś, a gdy marchewka będzie miękka, dodaj odcedzonego tuńczyka. Dopraw octem i ewentualnie solą oraz pieprzem.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Dodaj do sosu, wymieszaj i podawaj.
Udekoruj świeżą bazylią.
Marchewka z groszkiem Hortex – 1 opakowanie
250 g makaronu muszli (orecchiette lub conchiglie)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka pomidorów pelatti
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1 papryczka chili
2 łyżki octu winnego
świeża bazylia
sól, pieprz